EU PODRŠKA

Razvojni projekat sufinansiraju Evropska unija (EU) i vlada SR Njemačke (BMZ) putem EU4Business projekta u BiH.

Mikro, mala i srednja poduzeća u Bosni i Hercegovini imaju potencijal da stvaraju rast i otvaraju nova radna mjesta. S ciljem jačanja ekonomije BiH, EU4Business projekat Europske unije potiče razvoj poduzetništva, izvozno orijentisanih sektora, turizma i poljoprivrede, kao i ruralni razvoj.

Za ovu svrhu, ukupno 10 miliona eura namijenjeno je putem dodjele bespovratnih sredstava.

Krajnji korisnici su mikro, mala i srednja poduzeća, farmeri i poduzetnici, sa posebnim naglaskom na mlade, žene i ugrožene grupe. Projekat se također bavi poboljšanjem poslovnog okruženja u BiH. Rezultati će se mjeriti novim radnim mjestima te povećanim izvozom i prodajom, kao i boljim korištenjem EU fondova.

EU4Business projekat vrijedan je 16,1 miliona eura, a zajednički ga finansiraju Evropska unija (15 miliona eura) i Savezna Republika Njemačka (1,1 miliona eura). Projekat zajedno provode GIZ, ILO i UNDP, od aprila 2018. godine do marta 2022. godine.

Naziv projekta:
Jačanje inovativnih kapaciteta i povećanje izvoza

Lokacije na kojima se implementira projekat: Laktaši

Oblast: Izvozno-orijentisani sektori

Sektor(i): Metalna i mašinska industrija

Kratak opis projekta:
Projekat će dovesti do unapređenja produktivnosti rada i ukupne tehnologije proizvodnje kompanije PROINOX d.o.o. kroz nabavku sofisticirane opreme te primjenu većeg stepena digitalizacije i inovativnosti u upravljanju proizvodnjom. Projektom je planirano i jačanje ljudskih resursa, uz unapređenje znanja i vještina radnika na radu u postojećim i novim proizvodnim procesima. Primjenom savremenih marketinških alata i standarda, unaprijediće se i izvozni kapaciteti ovog proizvođača profesionalne ugostiteljske opreme od inoxa. Projekat će dovesti do povećanja prodaje i novih zaposlenja.

Projekat provode: PROINOX FM d.o.o. Laktaši

Ukupna vrijednost projekta (u KM): 390.000

Odobrena sredstva (u KM): 195.000

Vrijeme trajanje projekta: 12 mjeseci